Meteen naar de inhoud

Blog: omgaan met angst

blog: omgaan met angst

Coachgesprek met Margarita: hoe omgaan met angst voor mijn volgende controle?

Vandaag had ik een 1-op-1 coachgesprek met een mooie en lieve vrouw die eerder bij ons de groepsbegeleiding heeft gevolgd. Binnenkort heeft ze haar controle in het ziekenhuis en krijgt ze onder andere een scan. Dit onderzoek is door drukte in het ziekenhuis een maand later gepland dan dat ze anders haar controle heeft. Ik merk dat ze dit angstig en bedreigend vindt. Maar, ze  is nu al zoveel verder in haar herstelproces. Ze wil niet weer een stap terug doen als straks mocht blijken dat het niet goed zou zijn.

Kanker heb je niet alleen

Iedereen heeft inmiddels de draad weer op weten te pakken en men is bezig te werken aan mooie toekomstdromen. Margarita heeft vooral last van klachten als vermoeidheid, een vol hoofd, pijn in haar nek en schouders en ze voelt zich erg onrustig. Contacten met vriendinnen gaat ze uit de weg en ze ziet op tegen dagelijkse dingen.

Ze maakt met mij een coachafspraak omdat ze wil weten hoe ze het beste om kan gaan met de onzekerheid, angst en bedreigende gevoelens voor haar onderzoek.

We doen samen een oefening

Het is fijn om Margarita weer te zien. Als we een kop thee hebben, vertelt Margarita wat haar dwars zit. Ik stel haar wat verduidelijkende vragen. Ze verwoordt het goed. We doen een oefening waarbij ze contact maakt met haar gevoelens en haar lichaam. Hierin is ze geoefend. Met behulp van mijn begeleiding is het voor haar gemakkelijk zich door mijn stem mee te laten nemen. Samen verkennen we welke plek de angst in haar leven heeft en waar die zich in haar lijf bevindt. Is deze plek wenselijk is of is er een andere, betere plek voor de angst?

Ineens zat er een compleet andere vrouw

De antwoorden zitten altijd in de persoon zelf. Bij Margarita werd het al snel duidelijk dat de angst niet uit haar leven hoeft te worden verbannen, maar een andere plek in haar lijf krijgt. Een plek waar ze het wel kan dragen, omdat ze zich op die plek stevig en gegrond voelt. Ze merkt op dat de angst eigenlijk niet eens zo groot is en het heeft een mooie, heldere kleur. De angst was zoveel groter geworden door alle gedachten die ze er zelf aan had gehangen.

Binnen drie kwartier zit er een compleet andere vrouw bij mij op de bank. Een die de angst weer kan dragen, die rust en kracht uitstraalt. Ze weet uiteraard niet of de uitslag van de scan positief of negatief zal zijn. Daar krijgt ze geen antwoord op, maar ze verbindt zich niet meer volledig met angst. Fijn te zien dat ze met een goed gevoel weer de deur uitgaat.

Intuïtie en bewustwording

Ik kende Margarita al, dus ik wist dat het voor haar makkelijk is in contact te komen met haar gevoel. Dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo werkt. Niet iedereen heeft (al) geleerd hoofd en lijf met elkaar te verbinden.

Ik stem intuïtief altijd op de ander af. Wat heeft hij of zij nodig? Ik wil het laagje dieper aan tikken. Als je daarvoor open staat (puur door de intentie te hebben), garandeer ik je dat dat laagje door jou wordt aangeraakt. Dan kun je op dieper niveau – en daarmee vaak blijvend – dingen bekijken, helen of jezelf verder helpen omdat je antwoorden of heldere inzichten krijgt. Alle antwoorden zitten namelijk al in jou. Het is alleen de kunst erbij te komen en je ratio en je lijf daarin samen te laten werken.

Ratio en gevoel

Je ratio zorgt ervoor dat je je gedachten of gevoelens kunt leren begrijpen door waar te nemen. Je wordt je bewust van je eigen gedachten en gevoelens. In dit geval dat de angst heel hard bij Margarita aanklopte. In eerste instantie zacht, maar het geklop werd steeds harder. De klachten die Margarita had, kon ze niet meer negeren en heeft ernaar geluisterd. Hoe dapper. En daardoor zat daar weer heel snel de krachtige vrouw die ze ook is. Margarita kan de onzekerheid voor het onderzoek nu heel prima dragen. Prachtig toch?

Ben jij een denker en weet je niet hoe je moet voelen?

Het begint dus met bewust worden en snappen hoe je hoofd werkt met alle gedachten en overtuigingen die je hebt. Zijn jouw gedachten werkelijk waar? Neem je ze voor lief of kun je er ook op een andere manier naar kijken?

Vervolgens leer ik je in contact te komen met je lijf en emoties als angst, verdriet, boosheid, vreugde, verwondering te herkennen. Dit doe je door waar te nemen wat je voelt in je lijf. Daarvoor zul je de stilte op moeten zoeken. Een bodyscan of Yoga Nidra helpt je daarbij. Of start met 5 minuten niets doen (wekkertje zetten) en probeer dan waar te nemen wat je allemaal voelt in je lijf. Je hoeft daar geen oordeel over te hebben. Alleen te observeren.

Ik loop morgen ook niet ongetraind de marathon

Beide kan alleen door te oefenen. Veel oefenen. Als ik beslis dat ik morgen de marathon van New York wil lopen, kan ik ook niet van mezelf verwachten dat ik die over een week loop. Daar zal ik iets voor moeten doen. Het is een mooie weg en zal je zoveel moois gaan brengen. Dat gun ik jou.

Liefs Nienke

  •