Meteen naar de inhoud

Blog: Luister naar het fluisteren van je lijf

luister naar het fluisteren van je lijf

Hardlopen
Net een rondje hard gelopen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere. Vandaag was het zwaar. Opgeven is geen optie ging het door me heen. Elke stap is er eentje. Dit staat als metafoor voor doorgaan met door! Mensen helpen na kanker komt zo van binnenuit. Mijn wens is om nog heel veel mensen verder te helpen. Ik durf te zeggen dat ik een goede coach ben. Dat wil niet zeggen dat ik ook meteen een goede ondernemer ben. Dat ben ik allemaal aan het leren. Super leuk en stretchend, een hobbelweg. Mijn hardlooprondje bracht me stapje voor stapje verder op mijn route, in vertrouwen. Vier keer moest ik mijn schoen strikken, dus ik mocht ook nog paar kleine pauzes nemen (of ik kan gewoon echt niet strikken).

Herstellend van kanker
En nu het lijntje naar jou, als je aan het herstellen ben van kanker: Geloof in jezelf. Heb vertrouwen. Het gaat niet om de snelheid, maar dat je het kunt en daarop vertrouwt. Stapje voor stapje. En niet grote stappen, snel thuis. Leer naar jezelf te luisteren, zodat je het verschil voelt wanneer je tegen beter weten in door blijft rennen.

Tijd om te voelen
Ik hoor vaak van mensen die ik coach, dat ze het lastig vinden naar zichzelf te luisteren. ‘Hoe dan?’ zeggen ze gefrustreerd. ‘Door te leren luisteren naar het fluisteren van je lijf’, zeg ik. Je lichaam geeft je een schat aan informatie. Leer ernaar te luisteren. Wat wil die kleine kriebel in je buik je vertellen? En luister naar je innerlijke stem. Wat vertelt die jou? Jij weet namelijk precies wat goed voor je is. Hoe? Door stil te zijn, even niets te doen. Tijd te nemen om te leren voelen wat gebeurt er in mijn lijf. Het verschil te leren voelen tussen: ben ik moe en uitgeput en mag ik even op de bank niksen? Of mag ik mezelf een vriendelijk duwtje geven en juist van die bank afkomen?

Stel jezelf vragen
Wacht rustig af wat er in je opkomt. De eerste gedachte die je hebt, is die van je innerlijke stem, die van je hart. En ben alert want heel snel daarna komen de ‘ja-maars’ aan het woord. Het is oefenen en oefenen. Als ik besluit een topsporter te worden, zal ik daar wat voor moeten doen. Dat ben ik niet na een rondje hardlopen. Leer vertrouwen op je innerlijke stem. Dat is best spannend, maar die leidt jou de weg.

Ga door
Ben liefdevol naar je zelf. Je hoeft niet hard te lopen. Elk stapje is er één. Strik regelmatig je schoen. Dit voorkomt dat je struikelt over je losse veter. Sta stil en kijk terug naar waar je vandaan komt. Ben dan trots op jezelf hoe ver je al bent gekomen en neem op jouw tempo de volgende stap.