Meteen naar de inhoud

Blog: terug in het arbeidsproces, hoe kan de werkgever helpen

blog voor werkgever

Ben jij een werkgever en heb je een langdurige zieke medewerker met kanker?
Neem dan even de tijd dit te lezen.

In onze ‘door! na kanker’ training, doen we altijd een rondje: ‘hoe gaat het?’

Een worsteling om weer terug te komen
Wat deze ronde sterk naar voren kwam, is dat het een hele worsteling is om na alle heftige behandelingen weer echt deel te gaan nemen aan de maatschappij. Ook terugkeer naar werk is daar vaak een belangrijk onderdeel van. Met kanker en alle behandelingen die iemand moet ondergaan, is een jaar verder helemaal niets. Met een hijgende Wet Verbetering Poortwachter in je nek, valt het voor zowel medewerker als werkgever niet mee om de tijd te nemen om terug te komen in het arbeidsproces. Het gevaar is dat iemand te weinig tijd neemt of krijgt om duurzaam terug te komen op de werkvloer. Dus met grote stappen, snel thuis. Met alle gevolgen van dien.

Belastbaarheid moet je opbouwen
Er is simpelweg tijd nodig om de belastbaarheid en de uren weer op te bouwen. Te onderzoeken wat (al) wel kan en wat (nog) niet. Daar is begrip en ruimte voor nodig van de werkgever, de casemanager en de bedrijfsarts. Ieder mens is anders, dus een standaard lijstje voor het opbouwen van uren dat werkt vaak niet. Het is van belang te kijken naar de persoon die moet re-integreren.

Wij hebben vijf tips voor jou als werkgever

 1. Blijf contact houden
  Zorg ervoor dat je het hele traject regelmatig contact houdt met elkaar. Bespreek met elkaar wat de medewerker hierin verwacht van jou als werkgever. Laat met enige regelmaat weten dat je aan jouw medewerker denkt (bijvoorbeeld met een bloemetje, kaartje, telefoontje). Wat kan de medewerker eventueel wel nog doen om niet helemaal uit het arbeidsproces te gaan. Laat de medewerker hierin leidend zijn, maar ga wel het gesprek hierover samen aan.
 2. Zorg voor een warm welkom op de eerste dag van re-integratie
  Wat schokkend was om te horen dat één van onze deelnemers op haar eerste dag terug kwam op haar werk en dat er niemand van haar team aanwezig was om haar te verwelkomen. Wat een enorme teleurstelling. Dit is het moment dat iemand echt gaat re-integreren. Erken dat dat een nieuwe stap is in het hele traject. Heb daar oog voor.
  Laat de medewerker voelen dat je blij bent met zijn of haar terugkomst op het werk. Neem tijd voor elkaar, drink met het team een kop koffie, organiseer iets leuks. 
 3. Durf het gesprek aan te gaan
  Ga de persoon niet uit de weg. Heel logisch dat je het spannend vindt. Het is goed dat je dat gewoon aangeeft aan de medewerker. Vraag ook wat de medewerker nodig heeft en wat zijn of haar verwachtingen zijn. Ook voor andere medewerkers kan het lastig zijn een collega te hebben die kanker heeft. Maak het binnen de organisatie bespreekbaar.
 4. Zorg voor een re-integratie maatje
  Als werkgever ben je samen verantwoordelijk voor de re-integratie. Wat helpend is om naast alles wat nodig is volgens Wet Verbetering Poortwachter, (zoals casemanager, bedrijfsarts, gesprekken met leidinggevende) om een goede coach of maatje voor de medewerker te regelen. Iemand die er speciaal is voor de re-integrerende medewerker en als sparringmaatje dient bij hetgeen de medewerker tegen aan loopt bij de opbouw van de uren en het werk. Dat kan een professionele coach zijn, maar kan uiteraard ook een collega zijn die de medewerker vertrouwt en met empatisch vermogen. Wat heeft hij of zij nodig om duurzaam te herstellen? Hoe is het tempo van de opbouw van de uren? Integreert iemand in het oude werk of moet het werk (tijdelijk) worden aangepast? Hoe zijn de gesprekken met de bedrijfsarts, leidinggevende, casemanager?
 5. Maatwerk duurzaam herstel
  Heb begrip voor de situatie dat de medewerker veel verschillende ballen weer in de lucht moet zien te krijgen (thuis, op het werk, sporten, sociaal), maar dat de belastbaarheid van de medewerker nog moet groeien. Daar is tijd, geduld en begrip voor nodig.
  Op een bepaald moment lijkt het allemaal goed te gaan. Hij of zij ziet er fantastisch uit, het haar begint weer te groeien. Wat een doorzetter, wat een kanjer. En na twee maanden denkt iedereen: zo, nu zijn we er wel weer. Maar, vergis je niet! Wat je niet ziet, is hoe jouw medewerker thuis naar bed moet, om bij te komen van een paar uurtjes werk. De meeste mensen willen gewoon door werken en zullen niet steeds blijven zeggen dat ze moe zijn, dat ze het cognitief nog niet aan kunnen, dat er nog te veel prikkels zijn. Pas als jij als werkgever daar de ruimte voor geeft, kan de medewerker zich kwetsbaar opstellen.

 

Leg niet meteen de hele werk verantwoordelijkheid bij de re-integrerende medewerker. Was er een tijdelijke vervanger voor het werk van jouw medewerker? Houd die dan nog even aan en zorg voor een overlap totdat de medewerker het weer zelf kan.
Kies voor maatwerk en ga voor duurzaam herstel. Niemand is erbij gebaat als jouw medewerker later alsnog met een burn-out uit zou vallen.

Het blijft balanceren
Gelukkig zijn er ook veel fantastische werkgevers in Nederland die hier oog voor hebben en aanvoelen wat een medeweker die re-integreert nodig heeft. Het blijft balanceren tussen wat de medewerker nodig heeft en de verplichtingen rondom Wet Verbetering Poortwachter.

En beste werkgever, misschien moet je toegeven dat je daar nog niet toe behoort, ben dan trots op jezelf dat je dit erkent. Schaam je er niet voor als je dit niet zo makkelijk vindt. Want het lijkt misschien simpel, maar het blijft een lastig onderwerp.

Goede communicatie
Praat met elkaar, verplaats je in de medewerker, wat heeft hij of zij nodig, wat kun je doen om te helpen? Door in gesprek te blijven, voelt de medewerker zich gesteund en gezien en zal de re-integratie met kleine stapjes uiteindelijk sneller gaan dan met grote stappen snel thuis.

Kanker raakt iedereen, dus ook een team of organisatie. Het kan heel lastig zijn voor jou als werkgever maar ook voor collega’s om hiermee goed mee om te gaan. Wat kan ik wel en niet zeggen bijvoorbeeld.

Door! na kanker helpt ook bedrijven
Wij helpen mensen de draad van het leven na kanker weer op te pakken. Daarnaast helpen wij ook bedrijven door speciale workshops aan te bieden. Lees hierover meer op onze site, klik hier.