Meteen naar de inhoud

Waar word ik gelukkig van…

Blog

Vandaag is het is de Internationale Dag van het Geluk. Geluk betekent uiteraard voor iedereen wat anders.
En ik heb eens na zitten denken, wat betekent geluk voor mij? Nou, kan zeker stellen dat een gezond lijf enorm bijdraagt aan mijn geluk. Maar was ik dan heel ongelukkig toen ik kanker had? Nee, dat was ik zeker niet. Er nam wel ineens een ander groot iets plaats in mijn leven, namelijk angst en stress voor dat wat boven mijn hoofd hing. Angst om dood te gaan, verdriet om verlies van mijn borst en mijn haar.
 
Maar daarnaast voelde ik me regelmatig ook echt gelukkig. En ik denk eigenlijk dat het een het ander versterkt. Geen licht zonder donker. In de tijd dat ik ziek was en er dus ook ongelukkige momenten waren, bijvoorbeeld toen ik hoorde dat ik chemo moest, volgde heel kort daarna ook gelukkige momenten. Want ik voelde ook geluk door alle lieve steun vanuit mijn omgeving, bijvoorbeeld mijn lieve ouders die na elke uitslag meteen langs kwamen, familie en vrienden die altijd voor ons klaar stonden. Ook voelde ik zoveel geluk als ik na een chemokuur weer mijn eerste wandeling buiten maakte. De frisgroene blaadjes die aan de struiken begonnen te groeien. Of als ik op bed lag om te rusten en ik genoot van prachtige pianomuziek (Primavera van Einaudi).
 
Elke dag ervaar ik geluksmomentjes. Toen en nu. Ik word gelukkig van goede gesprekken met familie of vrienden of wanneer we als gezin enorm veel lol hebben tijdens het eten of van een kopje koffie in de ochtendzon. Er was en is zoveel om gelukkig voor te zijn. Maar we moeten het wel willen zien en voor al dat geluk tijd nemen. Dat klinkt misschien gek, maar hollen en rennen we niet soms veel te hard door en missen we daardoor soms momentjes van geluk? Goed om met regelmaat ook te vertragen zodat je de kleine geluksmomentjes mag ervaren. Geluk komt wat mij betreft van binnen uit. Er is altijd iets waar je gelukkig om kunt zijn, ook als je denkt dat het er voor jou even niet is. Wat betekent geluk voor jou? 
 
Overpeinzingen van Nienke over geluk